Huis Standaert: de Geschiedenis

De geschiedenis van Huis Standaert gaat iets minder dan een eeuw terug. In 1913 richtte Jan Standaert de ambachtelijke firma op. Hij vestigde zich daarvoor in hartje Brugge.  Hij werkte zich op tot een gerenommeerd beeldhouwer en ornamentist in steen, gips en hout.

Onder leiding van zijn zoon André werd de verkoop van antieke schouwen en het
vervaardigen van getrouwe kopieën van oude stijlschouwen een belangrijk onderdeel van de zaak.

Sinds 1992 staat Pol Standaert aan het hoofd van Huis Standaert. Hij nam de kennis van zijn vader en grootvader over en specialiseerde zich verder in Italië en Engeland.

Modern atelier sinds 2001

Vandaag bevindt Huis Standaert zich nog altijd in hetzelfde gebouw, een oude patriciërswoning. Al vele generaties woonden hier beeldhouwers, steenhouwers en stukadoors. De oorsprong van de woning gaat terug tot in de 16de eeuw en die eeuwenoude geschiedenis en zijn bewoners maken dat het huis een schat aan waardevolle stukken, sierlijsten en materialen bevat.

Het ouderlijke huis doet vandaag nog steeds dienst als toonzaal. In 2001 dwong de verhoogde productie van stijlschouwen in Franse witsteen  tot een verhuizing naar een nieuwe locatie en een modern atelier net buiten Brugge. Ook hier worden de schouwen nog steeds stuk voor stuk manueel vervaardigd volgens de regels van de kunst.

Pol Standaert - Huis Standaert 1913 Pol Standaert - Gevestigd in hartje Brugge Impressie toonzaal Witteleertouwersstraat te Brugge.